Tuesday, January 25, 2011

7 Reasons Why You Should Supplement Diet! (7 Sebab Mengapa Kita Perlu Suplemen!)

Kita memerlukan lebih daripada 40 jenis zat makanan untuk kesihatan tubuh yang baik. Namun tidak terdapat sejenis makanan dapat membekalkan kesemua zat makanan yang diperlukan. Pilihan makanan harian anda patut merangkumi roti dan bijirin yang lain, buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan protein lain seperti daging, ayam, ikan dan sebagainya.

Malangnya apabila kita mencuba sedaya upaya untuk memenuhi semua vitamin dan mineral yang diperlukan setiap hari, ternyata makanan yang diambil adalah kekurangan zat.

Walaupun terdapat bukti saintifik sejak kebelakangan ini, rakyat Malaysia amnya tidak begitu pasti sama ada hendak menjadikan pemakanan tambahan sebagai sebahagian  daripada diet seharian mereka. Soalan yang paling kerap ditanya adalah: Perlukah saya mengambil pemakanan tambahan sedangkan saya mengamalkan diet seimbang yang mengandungi jumlah protein, karbohidrat, lemak, buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi?

Untuk mengetepikan keraguan ini disenaraikan di bawah  7 sebab mengapa anda perlu mengambil pemakanan tambahan untuk diet.

1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tiggi berbanding apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya seperti Vita E dan Vita C yang diperolehi daripada pemakanan sahaja tidak mencukupi utuk memberi kesan pencegahan penyakit dan anti-penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi vitamin dan bahan galian yang kurang berbanding dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang tumbuh di tanah yang subur dan kaya dengan zat makanan. Di samping itu, racun perosak, racun serangga, racun tumbuh-tumbuhan dan bahan pencemar yang lain juga akan mempengaruhi  kualiti buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Zat-zat makanan akan hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin-vitamin tertentu seperti Vita-C dan enzim mudah dimusnahka oleh haba semasa dimasak. Buah-buahan seperti epal mulai hilang kandungan Vita-C sebaik sahaja ia dipetik. Biasanya buah-buahan yang sampai kepada kita selepas berbulan-bulan ia dipetik.

4. Pengambilan minuman keras, merokok, ubat-ubatan, laksatif dan antibiotik megganggu penyerapan zat makanan. Pengamalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolestrol, gula dan garam mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.

5. Umumnya, rakyat Malaysia memakan mengikut rasa dan bukan atas asas pemakanan. Contohnya, kita makan nasi lemak sebagai sarapan pagi dan roti canai semasa minum petang. Kita sentiasa makan oleh kerana kita lapar ataupun kita bosan atau demi memenuhi ketagihan atau kepuasan terhadap sesetengah makanan. Jarang sekali kita makan disebabkan kita perlukan nutrien makanan tertentu. Kita nampak trend di sini adalah orang makan disebabkan oleh rasa bukan kerana nutrien.

6. Trend masa kini juga dengan kehidupan yang sibuk, jarang sekali kita masak dan makan dirumah. Masyarakat lebih gemar makan makanan segera yang rendah nilai nutrien tapi sebaliknya tinggi kandungan monosodium glutamate (MSG).

7. Katakan anda mahu memulakan program pemakanan tambahan tetapi tidak tahu bagaimana, Shaklee dapat membantu anda berdasarkan kepakaran kebih daripada 50 tahun. Shaklee mempunyai pelbagai jenis produk pemakanan tambahan yang boleh anda pilih untuk memenuhi keperluan nutrien makanan anda.

Jika berminat untuk memulakan program pemakanan tambahan anda sila email ke mrcleanser76@gmail.com atau sms ke 0197714430 @ 0177524430. Untuk buat pesanan klik ORDER.

No comments:

Post a Comment